Generelt om naturkosmetik

Få læst siden op

 

Nogle kosmetiske produkter markedsføres som naturlige eller naturbaserede.
Disse produkter vil generelt indeholde de samme grundingredienser som andre produkter, som fx. duftstoffer.

Duftstoffer kan udvindes fra naturlig kilde som træ, planter, blomster og frugter, og danner såkaldte æteriske eller essentielle olier, der kan anvendes i parfume og til at parfumere produkter.

En række af disse æteriske olier vides at være en hyppig årsag til allergi fx. evernia prunastri, ylang-ylang og jasmine.

De æteriske olier indeholder ofte mange forskellige stoffer, og sammensætningen kan variere
afhængig af, hvor planterne er dyrket, hvornår de er høstet, og hvordan de er behandlet.

042-0002

Mange af de duftstoffer, som fremstilles syntetisk og vides at kunne give allergi, er også til stede i naturen. Der er ikke forskel på den allergifremkaldende effekt af disse stoffer om man udsættes for den via naturlig kilde eller i syntetisk form.

Kurvblomster kan også give allergi. De anvendes undertiden i naturkosmetik fx. kamille også kaldet Chamomilla recutita. Personer med kurvblomstallergi skal undgå kosmetik med kurvblomster i.

Vælger man at bruge kosmetik, som indholder naturekstrakter, giver dette generelt ikke en større beskyttelse mod allergi end ved brug af anden kosmetik. Den parfumeallergiske person vil, uanset om det allergifremkaldende stof er tilsat produktet som et kemisk stof eller som en del af et naturekstrakt, have lige store allergiproblemer.

Personer med parfumeallergi bør således også undgå naturbaserede parfumerede produkter.